Autor: Diana David (membru Speakers Junior)
Ati auzit vreodata de termenii „cornul abundentei”, „sta de paza ca un cerber”, „aurora boreala”, „jocuri olimpice”, „putere herculeana”, sau „munca titanica”?
Sau poate ati fost invitati de o persoana sa priviti cerul si vi s-au indicat constelatiile Ursa Mare, Ursa Mica, sau constelatia Orion, gandindu-va ca acele denumiri au legatura cu miturile si credintele vechilor greci?
Majoritatea oamenilor trec cu superficialitate peste aceste expresii, insa la baza lor se afla o istorie vasta a unei societati, societatea elena.
“Legendele Olimpului” de Alexandru Mitru este o serie de doua volume, care au captivat lumea intreaga prin exactitatea informatiilor aflate intre coperta. Cartile ofera o cale catre intelegerea istoriei celui mai concentrat punct de cultura, Grecia, dar si ramificatiile pe care le au si astazi miturile si credintele in civilizatiile contemporane.
Astazi o sa va vorbesc despre primul volum al seriei, care se axeaza pe zeitatile grecesti. Sursele cunoscute de Mitru au fost ordonate si selectate in acord cu ratiunea sa de le face accesibile publicului larg, stabilind un filtru pentru continutul lor si un fir cronologic, o logica in evolutia acestora in eposul grecesc care inchipuia geneza si evolutia universului, a divinitatilor si a oamenilor.
La inceput, din haos a aparut pamantul reprezentat de zeita Gheea care s-a casatorit cu cerul inalt reprezentat de zeul Uranus. Acestia dau nastere titanilor, ciclopilor si hecatonhirilor dar intrucat Uranus avea darul vederii, acesta afla ca unul dintre fiii lui ii va lua locul, astfel ca ii arunca in temnita pe toti. Acestia insa scapa si il infrang pe Uranus, urmand ca locul sau sa fie luat de Cronos, blestemat de tatal lui sa aiba aceeasi soarta.
Zeus isi infrunta tatal si astfel, ii scoate din burta acestuia pe toti fratii lui: Demetra, Hera, Hestia, Hades si Poseidon. Intrucat acesta a fost ajutat de cei doi frati ai lui, el pastreaza cerul dar le daruieste celor doi frati apele si tinuturile subterane. Poseidon se alege cu apele, iar lui Hades ii ramane lumea de jos. Demetra primeste livezile si roadele, Hestia primeste focul iar Hera devine sotia lui Zeus.
Mai apoi are loc razboiul cu titanii care dureaza zece ani, timp in care Zeus invinge si urca in Olimp de unde conduce cu fratii si surorile sale. Insa acestia sunt mult prea putini intrucat chiar si titanii erau doisprezece, asa ca zeii decid sa se inmulteasca.
De aici, sunt prezentate povestile lui Zeus, un zeu care a dat nastere multor semizei din relatiile sale cu femeile muritoare pe care Hera se razbuna de fiecare data, apare povestea lui Prometeu, crearea oamenilor si razboaiele duse impotriva acestora. Apar in curand Atena, Ares, Artemis, Apollo, Hermes, Afrodita, Hefaistos, Dionisos, cat si muritori, nimfe, muze si semizei creati in urma relatiilor zeilor.
Mai mult decat a prezenta in detaliu miturile zeilor greci, cartea pregateste cititorul pentru urmatoarele posibile lecturi.
Astfel Cum am putea intelege „Odiseea” sau „Ulise”, doua opere literare de valoare, daca nu stim nici macar cine a fost Ulise?
Cu alte cuvinte ar fi ca si cum la finalul clasei a IV-a am constata ca am invatat sa scriem, dar nu stim sa punem corect cratima; desi pretindem ca stim de existenta unui astfel de semn grafic, nu stim ce rol are. Ceea ce vreau sa spun, mai simplu, este ca aceasta lectura este una de cultura generala, care ne ajuta sa intelegem anumite aspecte ale vietii.
In concluzie, daca am integra experienta lecturii in activitatile noastre culturale zilnice, v-as recomanda sa incepeti cu povestile si miturile popoarelor din vechime. Chiar daca vi se par naive, fantastice, departe de concret, sau daca nu chiar pe langa realitate, in „Legendele Olimpului” aveti o calauza de exceptie catre miturile Greciei antice. Aceasta carte imbina informatii valoroase intr-o maniera usor de inteles, explicand atat aspectele pozitive, precum puterea zeilor, dar si cele negative, ca si comediile, sau dramele existente in orice familie puternica.